Stołówka szkolna
Mieści się w przyziemiu (po prawej stronie od wejścia głównego do szkoły, po zejściu po schodach) i zapewnia przygotowywane na miejscu zdrowe posiłki w formie dwudaniowego obiadu, komponowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia.
Posiłki wydawane są w godzinach: 11:30 – 14:30.
WYSOKOŚĆ OPŁAT ZA OBIAD:
UCZNIOWIE – 5,75 zł
PRACOWNICY PEDAGOGICZNI – 8,75 zł
PRACOWNICY ADMINISTRACJI I OBSŁUGI – 9,45 zł
OPŁATA ZA ŻYWIENIE W CZERWCU
UCZNIOWIE: 63,25 zł (11 DNI)
NAUCZYCIELE: 96,25 zł (11 DNI)
POZOSTALI PRACOWNICY: 103,95 zł (11 DNI)
Przed dokonaniem wpłaty za obiady w czerwcu należy skontaktować z intendentem osobiście lub telefonicznie.
JADŁOSPIS TYGODNIOWY
od 13 do 15 czerwca
DZIEŃ TYGODNIA | OBIAD | OBIAD DLA WEGETARIAN |
---|---|---|
PONIEDZIAŁEK | zupa koperkowa, bigos z młodej kapusty, ziemniaki, kompot | zupa koperkowa, bigos z pieczarką, ziemniaki, kompot |
WTOREK | zupa pomidorowa z makaronem, kotlet mielony z dodatkiem ciecierzycy, ziemniaki, pomidory w śmietanie, kompot | zupa pomidorowa z makaronem, kotlet z ciecierzycy, ziemniaki, pomidory w śmietanie, kompot |
ŚRODA | zupa z czerwonej ciecierzycy, naleśniki z serem i sosem truskawkowym, woda | zupa z czerwonej ciecierzycy, naleśniki z serem i sosem truskawkowym, woda |
CZWARTEK | ---------------------- | ---------------------- |
PIĄTEK | ---------------------- | ---------------------- |
Uwaga! Zastrzegamy sobie, z przyczyn niezależnych, zmiany w powyższym jadłospisie.
Opłaty za obiady dokonuje się i nieobecności na obiadach zgłasza u intendenta p. Marty Szałaj – Staniak osobiście lub telefonicznie: 664 589 503.
Odpłatność za obiady za dany miesiąc powinna być uiszczana przelewem (Bank PEKAO S.A. 55 1240 5497 1111 0010 7499 1841).
- Ze stołówki szkolnej mogą korzystać uczniowie, nauczyciele i pracownicy I LO w Chełmie.
- Uczniowie korzystający ze stołówki wnoszą opłaty indywidualnie lub finansowani są ze środków MOPR, gminnych ośrodków pomocy społecznej, rad rodziców oraz sponsorów.
- Wyżej wymienieni zapisywani są na obiady na początku lub w trakcie roku szkolnego po uprzednim zgłoszeniu do intendenta.
OPŁATY
- Stołówka szkolna zapewnia posiłki gotowane w formie dwudaniowego obiadu.
- Cena obiadu ustalana jest przez dyrektora szkoły w oparciu o kalkulację przygotowaną przez intendenta.
- Dyrektor informuje organ prowadzący szkołę o stosowanych w danym roku szkolnym stawkach żywieniowych.
- Cena jednego obiadu dla uczniów obejmuje koszt produktów zużytych do przygotowania posiłku – koszt tzw. „wsadu do kotła”.
- Nauczyciele i inni pracownicy ponoszą odpłatność, stanowiącą całkowity koszt zakupu produktów zużywanych do przygotowania posiłków oraz utrzymania i funkcjonowania kuchni według obowiązujących stawek VAT.
- W sytuacji wzrostu kosztów produktów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany stawki za posiłek po poinformowaniu korzystających ze stołówki z miesięcznym wyprzedzeniem.
- Odpłatność za obiady za dany miesiąc uiszczana jest u intendenta lub przelewem (Bank PEKAO S.A. 55 1240 5497 1111 0010 7499 1841) od 1 do 15 dnia każdego miesiąca. Po przekroczeniu tego terminu będą pobierane odsetki ustawowe. Na potwierdzenie wpłaty intendent wystawia kwitariusz przychodowy.
- Posiłki wydawane są na podstawie kart obiadowych.
ZWROTY ZA OBIADY
- Dopuszcza się możliwość odliczeń dziennej stawki obiadowej za dni nieobecne tylko wtedy, gdy nieobecność zostanie zgłoszona u intendenta nie później niż w dniu poprzedzającym pierwszy dzień nieobecności. Zgłoszenia można dokonać osobiście lub telefonicznie (664 589 503) – w przypadku SMS-a należy podać dane ucznia i klasę. Powstała nadpłata za zgłoszoną nieobecność odliczona zostanie w płatnościach za obiady w następnym miesiącu.
- W przypadku nieuzasadnionej lub niezgłoszonej nieobecności na obiedzie nie dokonuje się zwrotu kosztów.
ZASADY ZACHOWANIA W STOŁÓWCE
- Podczas spożywania posiłków zapewnione są półtorametrowe odległości miedzy stołami i środki do dezynfekcji rąk.
- Przed posiłkiem i po nim należy zdezynfekować ręce.
- Po każdorazowym wydaniu posiłku dla grupy wszystkie sprzęty (stoliki, krzesła, lady podawcze, drzwi wejściowe i klamki) są dezynfekowane.
- Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
- Po spożyciu obiadu brudne naczynia należy odnieść w wyznaczone miejsce.
- W przypadku zgubienia karty obiadowej uczeń zgłasza ten fakt intendentowi.
- Podczas wydawania posiłków w stołówce szkolnej mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłek i nauczyciele sprawujący opiekę, a w szczególnie uzasadnionych przypadkach pracownik kuchni.