Druga w Polsce




Już po raz VII odbył się we Wrocławiu Ogólnopolski Konkurs na Felieton zorganizowany przez Liceum Ogólnokształcące im. Bolesława Chrobrego pod patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej i Dolnośląskiego Kuratora Oświaty.

Celem konkursu jest rozbudzenie zainteresowań felietonistyką, popularyzowanie wiedzy o najwybitniejszych polskich publicystach, jak również doskonalenie umiejętności werbalizowania myśli. Inspiracją dla uczestników zawodów miały stać się myśli Tomasza Jastruna, znanego poety, prozaika i felietonisty. Na konkurs wpłynęło ponad 300 prac licealistów i gimnazjalistów.

Drugą nagrodę otrzymała Adrianna Pierepienko, uczennica klasy drugiej I LO im. S. Czarnieckiego w Chełmie. Adrianna, uczennica Anny Popielewicz, pisała felieton zainspirowany słowami: „Szukajmy całego wśród dziur”. Uciekając od stereotypu narzekania na narzekanie skoncentrowała się na opisie dziur w serze i procesie ich powstawania.

Rozpoczynając galę zwycięzców prof. Stanisław Bereś, historyk literatury, medioznawca i krytyk literacki z Uniwersytetu Wrocławskiego wygłosił wykład na temat filozofii felietonu i fenomenu bycia felietonistą, analizując twórczość tegorocznego mentora uczestników konkursu. W laudacji pokonkursowej profesor Bereś powiedział o felietonie Adrianny: „Prawdziwym popisem zaś okazał się napisany prozą poemat kulinarny na temat technologii wyrobu serów przez znane firmy serowarskie z różnych części Europy, a przede wszystkim wrażenia z ich degustacji. Członkowie jury podczas obrad solidarnie łykali ślinkę, bo plastyczność i sugestywność opisów wrażeń smakowych były równie dobrej marki jak nazwy omawianych serów”.  W nagrodę autorka otrzymała  tablet marki Prestigio, aparat fotograficzny firmy Nikon i Lapidarium Ryszarda Kapuścińskiego.

Jak mówi autorka:  Udział w Ogólnopolskim Konkursie na Felieton 2014 to dla mnie nowe i zapewne na długi czas niezapomniane doświadczenie. Nie spodziewałam się, że napisana przeze mnie proza traktująca o technologii wyrobu serów przez znane firmy serowarskie z różnych zakątków Europy oraz o wrażeniach z ich degustacji zachwyci członków jury”.

 Pokonkursowej gali towarzyszyła także publikacja najlepszych prac. Spotkanie zakończyło się tradycyjnie konsumpcją felietonowego tortu.